چهارشنبه 07 آذر 1403
EN

خبرگزاری

رئیس سازمان حج و زیارت در گفت‌وگوی ویژه خبری:

رئیس سازمان حج و زیارت در گفت‌وگوی ویژه خبری:
عربستان تاکنون ریالی به خانواده شهدای منا پرداخت نکرده است/ هموطنان فریب اعزام به حج از طریق سایر کشورها را نخورند/ نام‌نویسی ۲۱هزار نفر برای راهپیمایی اربعین رئیس سازمان حج و زیارت با بیان اینکه کشور عربستان کوتاهی خود...

سعید اوحدی؛ در گفت‌وگوی ویژه خبری شب گذشته با عنوان از «فاجعه منا تا کارشکنی‌های سعودی برای حج امسال» گفت: اطلاق واژه شهید به قربانیان فاجعه منا از جمله کارهای ارزشمندی بود که در خصوص شهدای منا انجام شد و در خصوص پرداخت حق بیمه خانواده این عزیزان جلسه‌ای را با مدیرعامل بیمه ایران داشتیم و تفاهم شد تا موضوع انحصار ورثه که برای برخی خانواده‌ها دشوار بود از شروط پرداخت حق بیمه حذف شود.

وی افزود:‌ هم‌اکنون هماهنگ شده است که با تأیید سازمان حج و زیارت مابه‌التفاوت حق بیمه شهدای منا پرداخت شود و تاکنون این مبلغ به بیش از 90 درصد از خانواده‌های شهدای منا پرداخت شده است.

اوحدی در خصوص ارائه خدمات از سوی بنیاد شهید به خانواده شهدای منا گفت: چون سال گذشته اسفندماه تفاهمنامه‌ای را با بنیاد شهید منعقد کردیم آن زمان موقعی بود که بودجه بنیاد شهید بسته شده بود و به همین دلیل ارائه برخی خدمات به خانواده شهدای منا محقق نشد و قرار شد شهدای منا تحت پوشش خدماتی از سرجمع خدمات بنیاد شهید مانند خدمات فرهنگی و ظرفیت دانشگاه‌ها قرار گیرند و باید بگویم که تمام خانواده‌های شهدای منا و حادثه مسجدالحرام تحت پوشش بیمه درمان هستند.

رئیس سازمان حج  و زیارت با اشاره به سفر اخیر خود به گرگان گفت: در سفر اخیری که داشتم متوجه شدم که برخی از مراکز درمانی عنوان می‌کنند که خانواده شهدا باید ابتدا بیمه پایه‌ای را داشته باشند تا بتوانند از خدمات درمانی استفاده کنند که این موضوع صحت ندارد و هزینه مورد به بیمه خانواده شهدا کاملاً پرداخت شده است و وظیفه مراکز خدمات درمانی است که بدون دریافت هزینه‌ای این خدمات را ارائه دهند.

اوحدی در خصوص کمیته حقیقت‌یاب و پیگیری‌های وزارت امور خارجه گفت: تاکنون کارهای بسیار خوبی از سوی وزارت امور خارجه انجام شده است و جلسات مستمری از سوی دادستان کل کشور و قوه قضاییه با حضور کارشناسان مجرب حقوقی برگزار شده است و تمام ظرفیت‌ها به کار گرفته شده تا بتوانیم حقیقت را دریابیم.

وی با بیان اینکه ما در شرایط قطع رابطه سیاسی هستیم، افزود: یک طرف کمیته حقیقت‌یاب طرف سعودی است و ما برای اینکه بتوانیم به برخی از حقایق دست پیدا کنیم به فیلم‌های آن روز نیاز داریم که در شرایط فعلی دسترسی به فیلم‌ها امکانپذیر نیست.

رئیس سازمان حج  و زیارت با اشاره به تأکیدات مقام معظم رهبری در خصوص فاجعه منا گفت: در جلسه‌ای که ما خدمت مقام معظم رهبری رسیدیم ایشان بر دو نکته تأکید داشتند اول اینکه فاجعه منا باید زنده نگه داشته شود و نکته دوم پیگیری حقوقی این فاجعه بود که مسئولیت این موضوع برعهده وزارت امور خارجه است و امیدوار هستیم در اولین بزرگداشت شهدای منا گزارشی از اقدامات انجام شده اعلام شود.

اوحدی گفت: زائران بیش از 60 کشور در موسم حج سال گذشته حضور داشتند که از این میان زائران 24 کشور در فاجعه منا قربانی شدند در حالی که وظیفه عربستان تأمین امنیت زائران است و آیه صریح قرآن نیز بر این موضوع اشاره دارد. قطعاً باید این مباحث در جوامع حقوق بشری مطرح شود.

وی با اشاره به پیگیری‌های انجام شده از سوی وزارت امور خارجه بیان داشت: در آخرین اقدام انجام شده قرار است نمایندگان وزارت خارجه برای پیگیری برخی مسائل به فرانسه سفر کنند تا زمینه را برای پیگیری حقوقی فاجعه منا فراهم آورند.

رئیس سازمان حج  و زیارت در خصوص پرداخت دیه به خانواده شهدای منا از سوی کشور عربستان گفت: عربستان حتی دیه شرعی شهدای منا را به هیچ کشوری پرداخت نکرده است و به جای اینکه مسئولیت این دو حادثه را بپذیرد و صادقانه اعلام کند که در این دو حادثه مقصر بوده است دست به کارهای تبلیغاتی می‌زند و حتی ادعا کرده‌اند که دیه شهدای حادثه مسجدالحرام پرداخت شده است در حالی که اینگونه نیست و به خانواده‌های بیش از 6 هزار شهید فاجعه منا ریالی پرداخت نشده است.

اوحدی افزود: بنده شخصاً‌ ملاقات‌هایی را با سفرای برخی از کشورها که زائران آنها در این حادثه قربانی شدند، داشتم و آنها دل‌شان از رفتار سعودی‌ها خون است.

وی در خصوص حج امسال اظهار داشت: برخی به ما انتقاد می‌کنند که چرا علی‌رغم فجایع سال گذشته برای اعزام زائران به حج امسال تلاش می‌کنید که در پاسخ به این منقتدان باید بگویم اعتقاد ما این است حج فریضه بزرگ شرعی و بزرگترین اجتماع مسلمانان در مدینه‌النبی است بنابراین وظیفه شرعی ما بود تا موضوع را پیگیری کنیم و در جهت تحقق احکام شرعی گام برداریم چرا که مردم سال‌ها در صف نوبت حج بودند و نباید به راحتی از حق خود بگذریم و وظیفه عربستان روان‌سازی سفر به خانه خدا است.

رئیس سازمان حج و زیارت افزود: در دور اول و دوم مذاکرات با عربستان کاملاً مشهود بود که این کشور اراده‌ای برای پذیرش زائران ندارد و عدم هماهنگی مشهودی بین دستگاه‌های مرتبط وجود داشت. وقتی ما موضوع تأمین امنیت زائران را مطرح کردیم پاسخ می‌دادند که امنیت یک واژه سیاسی است و بار سیاسی دارد و ما نمی‌توانیم در مورد آن چیزی بگوییم.

اوحدی در خصوص اعزام زائران به حج از طریق کشورهای دیگر گفت: اینها تبلیغاتی است که صحت ندارد و هیچ راهی جز اعزام به حج با گذرنامه ایرانی وجود ندارد. چرا که سیستم ویزای الکترونیکی عربستان به گونه‌ای است که کد ایران در آن قید شده است و هر زائری تنها با کد کشور خودش می‌تواند اعزام شود بنابراین توصیه ما به مشتاقان زیارت خانه خدا این است که به این تبلیغات توجه نکنند.

وی ادامه داد: در دو سال گذشته 700 زائر فریب این کلاهبرداری‌ها را خوردند و حتی ویزا برای آنها صادر شد و پرواز آنها در فرودگاه جده به زمین نشست اما امکان ورود به کشور عربستان نداشتند و مجبور به بازگشت شدند. متأسفانه صرفاً‌ افراد سودجو و فرصت‌طلب با تبلیغات، سوءاستفاده می‌کنند.

رئیس سازمان حج  و زیارت در خصوص حج سال آینده و احتمال واگذاری سهمیه زائران حج کشورمان به کشورهای دیگر از سوی عربستان تصریح کرد: در طول مذاکرات بنده مکاتبه‌ای را با معاون سازمان همکاری کشورهای اسلامی داشتم و در پایان دور دوم مذاکرات وی تماس گرفت و سعی کرد به موضوع ورود پیدا کند و تا این لحظه نیز تلاش خود را انجام داده‌است و امیدواریم با پیگیری‌های سفیر ما در سازمان همکاری کشورهای اسلامی اتفاقات خوبی برای حج سال آینده رخ دهد و ما حتماً سهمیه خود را برای سال آینده خواهیم داشت.

اوحدی افزود: وقتی در کشوری امنیت برای اتباع کشور میهمان فراهم نیست، وزارت خارجه توصیه می‌کند به آن کشور سفر نکنید توصیه ما نیز به هموطنان‌مان در خارج از کشور این است که به دلیل عدم تأمین خدمات کنسولی و درمانی برای زائران ایرانی و به دلیل نبود شرایط امنیتی مناسب از سفر به خانه خدا در موسم حج امسال خودداری کنند.

وی تأکید کرد: عربستان به هیچ عنوان نمی‌تواند سهمیه حج ما را به کشور دیگری بدهد و اگر این کار را بکند مطالبات ما همچنان به قوت خود باقی است.

رئیس سازمان حج  و زیارت در مورد برنامه‌ریزی‌های انجام شده در خصوص راهپیمایی اربعین امسال گفت: از دو روز گذشته سامانه سماح رونمایی شد و تا این لحظه بیش از 21 هزار نفر برای شرکت در راهپیمایی اربعین در این سامانه ثبت‌نام کرده‌اند، سامانه سماح عصاره تجربیات 3 سال گذشته اربعین است و سعی کردیم در این مدت آسیب‌شناسی‌های لازم را انجام دهیم. از جمله ازدحام و ترافیک در مرزها و تأمین ارز زائران موضوعاتی بود که در این سامانه لحاظ شده است.

اوحدی ادامه داد:‌ زائران می‌توانند از هر جایی که به اینترنت دسترسی داشته باشند در این سامانه ثبت‌نام کنند و در این مقطع هیچ مبلغی از آنها گرفته نمی‌شود، متقاضیان تاریخ و مرز خروج خود را مشخص می‌کنند و در همان روز و از همان مرز امکان تردد برای آنها فراهم می‌شود اما اگر روزی را انتخاب کنند که ظرفیت ترافیکی تعریف شده برای آن مرز تکمیل شده باشد سامانه روز دیگری را به آنها پیشنهاد می‌دهد.

وی افزود: براساس مصوبه ستاد اربعین تنها راه حضور در همایش اربعین سامانه سماح است و امسال داشتن بیمه برای تمام زائران الزامی است. همچنین درگاهی با بانک‌ها در نظر گرفتیم تا زائران بتوانند از طریق الکترونیکی وجوه لازم را پرداخت کنند.

رئیس سازمان حج  و زیارت اضافه کرد: امیدواریم صدور ویزا از اول شهریور در چهار کنسولگری آغاز شود و از ابتدای مهر در 20 نقطه کشور کنسولگری عراق را داشته باشیم.

اوحدی خاطرنشان کرد: سامانه سماح تا 15 صفر باز است و هیچ محدودیتی برای ثبت‌نام مشتاقان و متقاضیان راهپیمایی اربعین وجود ندارد و با توجه به استقبال خوب مردم تاکنون پیش‌بینی می‌شود 2.5 میلیون نفر در راهپیمایی امسال حضور داشته باشند. کارهای بزرگی در کمیته زیرساخت انجام شده است و پایانه شلمچه امسال به بهره‌برداری می‌رسد.

وی تصریح کرد: گروه‌ها 5 تا 40 نفره هستند و افرادی که به صورت فردی ثبت‌نام کنند سامانه به صورت هوشمند هر 5 نفر را یک گروه می‌کند و تا پایان مراسم و بازگشت آنها به کشور اطلاع‌رسانی مستمری از طریق پیامک صورت خواهد گرفت.

رئیس سازمان حج  و زیارت در خصوص اعزام زائران به عمره مفرده گفت: تکلیف عمره مشخص شده است و براساس مصوبه هیأت دولت اعزام زائران به عمره مفرده منوط به مجازات دو پلیس مجرم عربستان است. وزارت حج عربستان از این موضوع تعجب می‌کرد که چرا تاکنون اقدامی در این زمینه و محاکمه این دو مجرم صورت نگرفته است. جرمی که در مورد دو زائر نوجوان ما اتفاق افتاد به گونه‌ای بود که باید در همان هفته اول حکم را صادر می‌کردند اما اینگونه نشد.

اوحدی با اشاره به افزایش ظرفیت اعزام به عتبات در سال جاری گفت: برای زائران ودیعه‌گذار عمره تسهیلاتی از طریق بانک ملت و ملی فراهم شده است که به ودیعه خود دست نزنند و اولویت ‌آنها حفظ شود و مبلغ یک میلیون و 500 هزار تومان تسهیلات به ودیعه‌گذاران اعطا شود تا بتوانند به عتبات سفر کنند. همچنین برای سفر عتبات دانشجویی و دانش‌آموزی نیز کارهای خوبی صورت گرفته و تسهیلات ارزان‌قیمت به آنها پرداخت می‌شود.

وی در پایان در خصوص آلودگی آب زمزم گفت: تحقیقات خوبی از طرف هلال‌احمر و وزارت بهداشت انجام شده است و سال‌های گذشته به زائران اعلام شد که تنها از آب‌های زمزم استاندارد که به آنها داده می‌شود استفاده کنند و از شیرهای آب موجود استفاده نکنند و زائران در سال‌های اخیر فقط از آب‌های شیشه‌ای استاندارد استفاده کردند که براساس آزمایش‌های انجام شده بر روی آنها هیچ‌گونه آلودگی نداشتند.

امتیاز به خبر :

آرشیو اخبار